Mens en machine in perfecte harmonie, dat is wat je volgens Mazda behoort te ervaren bij het rijden. De auto en de bestuurder moeten optimaal met elkaar samenwerken, Mazda noemt dit ook wel ‘Drive Together’. Maakt de nieuwe Mazda CX-5 dit veelbelovende motto ook waar? Wij hebben hem tot het uiterste getest, voor jou.

De Mazda CX-5 is vanaf zijn introductie al een schot in de roos als het gaat om verkoopcijfers. Het is zelfs het beste verkopende model van het complete modellenaanbod van Mazda. Daarom heeft de nieuwe Mazda CX-5 een grote verantwoordelijkheid. Inmiddels is de CX-5, vanaf zijn introductie in 2017, tot nu, al in grote getalen verkocht. Over succes gesproken.

Boordevol nieuwe techniek

Mazda staat erom bekend dingen net even anders te doen dan andere merken, niet alleen op het gebied van design maar ook als het gaat om techniek. De nieuwe Mazda CX-5 zit bomvol technische snufjes, waar veel automerken nog niet aan kunnen tippen. Een voorbeeld hiervan is de door Mazda zelf ontwikkelde ‘G-Vectoring Control’ (GVC) techniek. In een notendop is het een techniek die ervoor zorgt dat de G-krachten op de meest functionele manier over de vier wielen van de auto worden verdeeld. Als je bijvoorbeeld een bocht instuurt zorgt het ervoor dat de auto licht afremt, waardoor de druk op de voorwielen wordt vergroot en het insturen dus makkelijker wordt. Naast de GVC-techniek zijn er nog een flink aantal andere nieuwe technieken aangebracht in de nieuwe CX-5. Ook de bedieningselementen van de auto zijn zo geplaatst dat ze optimaal en gemakkelijk te bedienen zijn voor de bestuurder. Mens en machine in perfecte harmonie. Zo zit dat dus.

Motorenaanbod

De van SKYACTIV-techniek voorziene motoren zijn leverbaar in een benzine of dieselvariant. De benzineversies zijn er in 2.0-liter met 165 pk en een 2.5-liter die goed is voor 192 pk. Het 2.2-liter dieselblok is verkrijgbaar met 150 pk of 175 pk. Wij gingen op pad met de diesel krachtpatser. Door de uitstekend werkende all-wheel drive techniek begingen wij ongebaande wegen, met mooie taferelen als gevolg.

Dank gaat uit naar Mazda Nederland, voor het beschikbaar stellen van deze prachtige nieuwe CX-5.